Dalam kebanyakan baris pembungkusan, urutan operasi bermula dengan penyediaan botol. Ini melibatkan mengatur dan meletakkan botol pada penghantar untuk diangkut ke stesen pembersihan. Mesin pembilas botol digunakan untuk mengosongkan habuk dan zarah kecil lain dari kaca, logam dan botol plastik yang membersihkannya sebelum pembotolan. Bahan cemar ini selalunya terkumpul di dalam botol semasa penghantaran atau penyimpanan, dan mesti dikeluarkan untuk menyediakan botol yang lebih bersih.

Mesin basuh botol kami direka bentuk dengan fokus pada fleksibiliti, serba boleh dan kesederhanaan. Komponen mekanikal mesin pembersih botol kami membolehkan banyak bentuk dan saiz bekas dijalankan dengan penukaran mudah, menggunakan sedikit atau tiada bahagian tukar. Kawalan skrin sentuh lanjutan PLC pada pembilas kami menyediakan keupayaan untuk menyimpan berbilang program dalam pengawal PLC, seterusnya mengurangkan masa pertukaran. Pencuci botol, pembersih dan tetapan pengindeksan bekas mudah diprogramkan dan disimpan dengan mod persediaan automatik pembilas kami, membolehkan perubahan pencuci botol dibuat dengan cepat dan mudah.

Lihat Video

Mesin Pembuang Air Botol Automatik

Lihat Video

Mesin Basuh Udara Botol Automatik Linear

Lihat Video

Mesin Cuci Air Jet Botol Rotary

Lihat Video

Mesin Pencuci Basuh Botol Drum Automatik

Bekas boleh mengumpul habuk atau serpihan daripada proses pembuatan botol, semasa penghantaran atau semasa penyimpanan semasa ia menunggu untuk digunakan pada barisan pembungkusan. Untuk beberapa industri yang berbeza, memastikan bekas bersih sebelum produk diperkenalkan boleh menjadi langkah yang sangat penting. Syarikat makanan dan minuman serta industri lain yang menghasilkan produk yang boleh dimakan atau boleh habis, contohnya, tidak mahu produk mereka tercemar semasa proses pembungkusan. Industri lain mungkin mempunyai alasan tersendiri untuk membersihkan bekas sebelum proses pengisian. Penyelesaian Pembungkusan Cecair menyediakan beberapa mesin basuh dan basuh botol yang boleh membersihkan botol dan juga membantu dalam memastikan keseluruhan proses pembungkusan bersih.

Mungkin mesin pembersih kontena yang paling popular ialah mesin pembilas udara terbalik automatik. Nama deskriptif memberitahu anda hampir semua yang anda perlu tahu tentang peralatan ini. Menggunakan penghantar dan sistem pengindeksan, pembilas udara automatik menggerakkan bekas ke dalam kedudukan di bawah muncung bilas. Setelah berada di tempatnya, bekas akan diapit dan terbalikkan di atas besen bilas. Muncung meletupkan bahagian dalam bekas dengan udara bersih, melonggarkan serpihan dan membenarkan ia dilepaskan ke besen bilas. Bekas yang telah dibilas kemudiannya dikembalikan ke penghantar, tidak diapit dan dihantar ke mesin pengisian!

Mesin pembilas automatik juga boleh dihasilkan untuk menggunakan air atau cecair lain untuk membersihkan bekas, atau bahkan menggunakan gabungan udara dan air. Faedah utama pembilas udara ialah kekurangan bahan buangan apabila air, produk pembungkus atau cecair lain digunakan untuk membersihkan botol.

Lima Sebab Pembungkus Menggunakan Mesin Membilas Botol Automatik

1. Membantu Menjaga Kebersihan Proses Pembungkusan

Pertama sekali, mesin basuh dan basuh membantu memastikan proses pembungkusan bersih. Walaupun semua peralatan lain dihasilkan sebagai jentera kebersihan, botol atau bekas lain yang dimasukkan ke dalam proses boleh mencemarkan produk. Habuk, serpihan dan bahan lain mungkin tertinggal semasa pengeluaran kontena, mungkin terkumpul semasa penghantaran kontena atau mungkin terkumpul duduk di gudang menunggu untuk digunakan. Penggabungan mesin pembilas melindungi integriti barisan pembungkusan kebersihan.

2. Diperlukan untuk Produk atau Industri Tertentu

Peralatan pembersihan bekas pada asasnya diperlukan untuk industri seperti Makanan & Minuman, Farmaseutikal, Nutraseutikal dan kawasan lain di mana produk ditelan atau dimakan. Industri tertentu akan dikawal oleh peraturan atau undang-undang yang memerlukan produk bebas daripada bahan cemar, untuk melindungi pengguna. Jika anda tergolong dalam salah satu industri ini, pembilas, mesin basuh atau mesin pembersih lain mungkin bukan sahaja diingini, tetapi mungkin juga keperluan.

3. Jentera Serbaguna

Peralatan pembersihan bekas, seperti mesin pengisian, biasanya boleh mengendalikan pelbagai bentuk dan saiz bekas. Pelarasan ringkas pada pengapit, rel dan komponen lain jentera pembersihan membolehkan penukaran botol yang cepat dan mudah. Di samping itu, mesin ini boleh dihasilkan untuk mengendalikan kedua-dua bekas kaca dan plastik, serta membersihkan di dalam botol, di luar botol atau kedua-duanya, jika dikehendaki.

4. Mudah Dikendalikan

Seperti yang dinyatakan di atas, pelarasan pada peralatan pembersihan bekas biasanya cepat dan mudah, dicapai tanpa menggunakan alatan. Di samping itu, mesin pembilas dan pembersihan automatik akan hampir selalu menggunakan PLC dengan antara muka pengendali skrin sentuh. Sangat serupa dengan pengisi cecair, antara muka pengendali membolehkan pengguna mesin hanya memasukkan masa tunda dan tempoh pada satu skrin. Dalam kebanyakan kes, skrin resipi juga boleh digunakan, bermakna tetapan yang betul boleh disimpan dan dipanggil semula dengan cara yang cepat dan mudah.

5. Kelajuan

Seperti semua peralatan pembungkusan automatik, peralatan pembersihan bekas automatik akan membantu mempercepatkan proses pembungkusan. Bayangkan membilas atau mencuci setiap botol atau bekas dengan tangan sebelum menghantarnya ke pengisi, penutup, pelabel atau peralatan pembungkusan lain. Peralatan automatik mempercepatkan proses dengan menggunakan berbilang kepala bilas dan teruskan mengitar botol melalui mesin untuk seiring dengan peralatan pembungkusan yang lain.